Menyknapp
Publicerad: 2019/10/4
Nyhet - Nyheter

Årets vinnare på Roygalan 2019

Det blev till slut en storvinnare när Sveriges bästa reklamfilmer och kreatörer 2019 utsågs på Roygalan på Cirkus i Stockholm. Bleck Film tog hem topplaceringen på Roygalan ikväll med filmen ”Att ge mer” för Elgiganten i kategorin ”Årets bästa reklamfilm”.

I Roygalans nya kategori ”Årets roligaste reklamfilm” vann produktionsbolaget Helgesson Moll med filmen; ”Komma hem (låda låda låda)”  för SBAB ”Årets Modigaste” gick till Freshteh Piltan och BRF  för filmen ”Ode To Andrew” för Suicid Zero. Roygalan, som arrangeras av Film&TV-Producenterna, hölls i år för sjuttonde gången. I de tretton kategorierna korades följande vinnare:

Bästa Reklamfilm
GULD:
Bleck Film – ”Att ge mer” för Elgiganten 

Juryns motivering:
Här finns en fantastisk storslagen filmisk ton och episk känsla. Det finns en struktur och uppbyggnad där inte bara vackra bilder staplas efter varandra utan vägts noggrant med tanke på tempo, pauser, trovärdigt spel, musik och berättarröst. En väldigt fint berättad historia.

SILVER till tre filmer:
House of Radon
– ”Dear Condom” för RFSU
Bacon – ”
The Idol” för Ikea
Slutet är Nära
– ”Honour the Sound” för Audio Pro

Bästa Reklamfilmsregissör
Jakob Marky – Komplett The Stand off, Mois sans Tabac – 30 days, NZTA – Distraction

Juryns motivering:
Det här är en regissör som har förmågan att blanda ett visuellt vackert filmspråk med en lekfull storytelling. En fingertoppskänsla, uppfinningsrikedom och humor som gör att man upptäcker nya saker varje gång man tittar. Man blir inbjuden att följa med på filmiska äventyr som man gärna skulle vilja se mer av.

Årets roligaste reklamfilm:
Helgesson Moll – ”Komma hem (låda låda låda)” för SBAB

Juryns motivering:
Det vinnande bidraget är roligt på så många plan; fantastisk timing, underbar leverans av sång och musik, geniala infall och tokroliga lösningar. Hela tiden med glimten i ögat och med en rejäl dos av befriande ironi och självdistans. Ren och skär komisk briljans. Roligare än så här blir det inte!

Bästa Reklamfilmsfotograf
Mattias Rudh (TTG)  – ”Find Your Moment” för Dubbeldusch

Juryn motivering:
Vårt vinnande foto har elegans, känsla och poesi, något som ofta saknas i den här genren reklamfilm. Varje frame är som en stillbild i sig; tjusig, välkomponerad och koreograferad.

Bästa Reklamfilmsklippare
Andreas Arvidsson (TTG) – ”När barn berättar” för BRIS

Juryns motivering:
Det är ibland i det raka och fint avstämda som det kan vara som svårast att välja och avväga. Denna film är både väl vald och avvägd, dess enkla, nästan blygsamma bilder berättar en större, komplicerad och istället modig historia som träffar oss mitt i hjärtat. Vi berörs av denna subtila starka klippning. 

Bästa Musik i Reklamfilm
Helgesson Moll – ”Komma hem (låda låda låda)” för SBAB (Wolf Cousins/Warner Chappell Music)

Juryns motivering:
Ett verkligen smart, humoristiskt och modigt sätt att använda musikens möjligheter att både fördjupa och förmedla ett budskap som i det här fallet förmår täcka in både ett kunderbjudande och produktens innersta kärnvärde. 

Bästa Musikvideo
Filip Nilsson Film AB – ”Heavy Metal” för Justice

Juryns motivering:
Med värme och respekt skildras både de enskilda karaktärerna och deras hårt drillade samverkan. Det är en välkomponerad video med excellent foto. Idén är skickligt integrerad med musiken; explosiv, slagkraftig, noga uträknad men ändå oväntad. För att skapa något av denna kaliber krävs en tydlig vision, skarpa sinnen och stor kompetens. Det här är musikvideo när det är som bäst.

Bästa Story
Indio – “Sons of my Country” för Ecpat

Juryns motivering:
Med ett otroligt fint berättande får vi vara med på en resa från start till… ja vadå? Sanningen är inte alltid så enkel som vi tror. Det finns inget svart eller vitt. Vänskap och tillit sätts på prov. En film alla borde se.

Bästa Visuella Effekter
SWISS– ”Glad stressfri jul” för Clas Ohlson

Juryns motivering:
Här finns magi och karaktär, en fantasi som lyckas med att kännas helt självklar. Vår vinnare är varm, sympatisk och ett hantverk med detaljrikedom i världsklass. 

Bästa Animation
FABLEfx – “Polar Bear & Squirrel” för Dancing On Ice

Juryns motivering:
Det här är animerad världsklass i varenda bildruta, med en otrolig detaljnivå, timing i animationen, bildkomposition, och känsla för storytelling av bästa märke. En enastående vacker rendering av både karaktärer och bakgrund ger filmen ett stilrent, lyxigt utseende. Och med kameran som en tredje kavaljer dansar sig skogens invånare rakt in i våra hjärtan. 

Roy Rising Star
Christoffer Borggren – ”Fragile” för Mind.se och ”The Bus Ride” för Equal Pension Day EU

Juryns motivering:
Årets vinnare har verkligen visat två olika sidor av fint berättande. En kombination av vackert foto, fin cast och bra reklamfilmer har gjort juryn mycket imponerad av årets Rising star. Någon vi är säkra på att få se mycket mer av i framtiden!

Årets Modigaste
Freshteh Piltan, BRF –  ”Ode to Andrew” med Janice för Suicide Zero

Juryns motivering:
På eget initiativ, med en vilja att belysa det tabubelagda ur vinkeln av dem som orkar leva vidare, porträtterar regissör tillsammans med medverkande ett naket och modigt kärleksbrev till den andra sidan. Bakom varje självmord döljer sig mängder av närstående som drabbas ofantligt hårt när en älskad tar sitt liv. 

Roygalans Hederspris
Traktor

Juryns motivering:
För lång och trogen tjänst. För att i så många år vågat göra det där lilla extra och fortfarande vara ett av världens bästa, modigaste, roligaste,  smartaste och mest inspirerande filmkollektiv.

Stort grattis alla vinnare och alla nominerade!


Marie Agerhäll leder årets gala

Den 19 oktober är det äntligen dags att hylla Sveriges bästa kreatörer inom svensk reklamfilmsproduktion. Årets gala leds av Ma...

Läs mer

Årets nominerade till Roygalan 2023

Roygalans jurygrupper har sagt sitt och nu offentliggörs årets nominerade till Roygalan 2023. Den 19 oktober koras alla vinnare på...

Läs mer