Menyknapp

2017 års vinnare

2017 år statyetter för bästa Reklamfilmsregissör och Bästa Reklamfilm hamnade hos New Land när Roygalan ikväll belönade ”kreativitet och nyskapande inom svensk reklamfilmsproduktion”. Roygalan, som arrangeras av Film&TV-Producenterna, hölls i år för femtonde gången i nya lokaler på Cirkus.

I de nio kategorierna korades följande vinnare:

Bästa reklamfilm

Guld:

New Land – ”Moments” för Volvo
Juryns motivering: "En film i absolut världsklass. Skapad ur en dramaturgi som tar oss på en resa genom rädslor, förväntningar och förhoppningar. En tankeställare som är omöjlig att värja sig emot. Såna här film-moments vill vi ha mer av. Hatten av för Moments, Volvo och New Land."

Silver:

Camp David Films –”The Internet of sh*t song” för Semcon

Standart – ”Donkenhistorier Rinas” för McDonalds

Bacon – ”En god lyssnare” för IKEA

Folkets pris – framröstat av svenska folket

Standart – ”Donkenhistorier” för McDonalds

Bästa reklamfilmsregissör

Gustav Johansson – ”Get a Job” för Mercedes Benz, ”Moments” för Volvo och ”She´s a Lady” för H&M

Juryns motivering: "Med en enorm känsla för både detaljer och helhet. Ett grymt visuellt öga. Och förmågan att få tittaren att känna. Den här regissören bevisar år efter år att hen är en starkt lysande stjärna på regihimlen. Han gjorde det för två år sedan och han gör det igen. Priset för årets bästa reklamfilmsregissör 2017 går till Gustav Johansson."

Bästa reklamfilmsfotograf

Mattias Rudh – ”Amnesty International"
Juryns motivering: ”I en skildring och med en närvaro som griper och berör, berättas en aktuell och viktig händelse tydligt och tidlöst med en ton, som känns inspirerad av Robert Capa och Magnums storheter, ihop med modernt bildberättande."

Bästa reklamfilmsklippare

Simon Pontén – ”Full Throttle” för ComHem
Juryns motivering: ”Genom ett vältajmat tempo, rytmisk berättarteknik och yttersta fingertoppskänsla, får vi som tittare följa med i den här berättelsen med pulsen i topp. Med ett kraftfullt framåtdriv och utan att använda onödiga bilder eller överdriva klippningen ger det tyngd åt historien från första till sista bildruta. Inget har lämnats åt slumpen; att det dessutom är en megafet låt, snabba bilar och mäktiga scenerier gör inte det hela sämre.”

Bästa musik i reklamfilm

Easy till You Can Never Be Too Much You för Georg Jensen. Skriven och producerad av Magnus LidehällSalem al Fakir och Seinabo Sey. Inspelad av Seinabo Sey."
Juryns motivering: ”Genom ett smart och snyggt utnyttjande av låtens musikaliska dynamik, samt ett genomtänkt och intelligent val av artist och låt, där artistens persona tillsammans med låttext förstärker och fördjupar filmens budskap. Juryn står enad: You can never be too much you."

Bästa visuella effekter

Swiss – ”Alien” för Volkswagen
Juryns motivering: ”Med ett imponerade hantverk och stor kreativitet har man skapat fängslande visuella effekter som driver filmen framåt på ett fulländat sätt i sann Alien-anda. Med en enad juryn står det klart att detta är den värdiga vinnaren."

Bästa animation

Goodbye Kansas – “Raid: World War II”
Juryns motivering: ”Bästa Animation har alltid varit ett pris som skapar extra mycket diskussion, då den omfattar så många olika tekniker, visuella uttryck och berättarformer. Uttrycket "animation" kommer från latinska "att ge liv" och detta har 2017 års jury valt att använda som ledord i bedömningen av årets bidrag.
Priset för Bästa Animation går därför till en film som förenar teknisk briljans med en filmiskt berättad, suggestiv historia. En film som imponerar med sitt hantverk men samtidigt håller publiken på tå från första till sista bildruta.”

Roy Jr

Indra Herö Wide, New Land – ”Peak Performance" och "Nike"
Juryns motivering: ”Årets Roy Jr går till en regissör som har en tydlig visuell plan. Med ett synnerligen estetiskt öga och känsla för detaljer är hon, trots att hon precis har börjat, en regissör att räkna med i framtiden.”

Lina Söderström, B-Reel Films – ”BEO Play", "Svenska Kyrkan" och "Visit Sweden"

Juryns motivering: ”Med en imponerande bredd som visar både värme, intelligens och stilsäkerhet har denna regissör precis bara börjat sin resa och vi hoppas att hon kan inspirera flera på vägen."

(Vinnarna utses av Film&TV-Producenternas reklamfilmssektion.)

Sara Haag och Jessica Thorelius orförande i Roygalans jurys 2018

Den 26 september är det dags för Roygalan där bland annat Sveriges bästa reklamfilm och musikvideo ska utses. Nytt för i år att ju...

Läs mer

Roygalan 2018 på Cirkus i Stockholm

Den 26 september firar vi svensk reklamfilms mest prestigefyllda pris igen. Roygalan är uppkallad efter ingen mindre än regissören...

Läs mer